Als fotograaf laat ik me graag inspireren. Een aanrader bleek het Museumpark in Rotterdam. We gingen ernaartoe om de expositie van Stephan Vanfleteren te bezoeken in de Kunsthal. Prachtige foto’s natuurlijk: competitiesurfers, free surfers en surfhippies uit de hele wereld. Heel aandoenlijk vond ik de Afrikaanse jongetjes die een eigengemaakte surfplank hadden. Gewoon een ruw stuk hout, soms erg klein.

Hypermodern

We bezochten ook Museumwoning Sonneveld; dat was echt een cadeautje op een stralende zondag in november. Nooit van het museum gehoord, we kwamen er toevallig bij uit. Het blijkt één van de best bewaarde woonhuizen in de stijl van het Nieuwe Bouwen te zijn, in het begin jaren van de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen door architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt, bekend van de Van Nelle Fabriek en het Feyenoordstadion.

Huize Sonneveld was voor die tijd een hypermodern huis. Dankzij de gratis audioguide, met de stem van Koos Postema, kun je zelf ervaren hoe het was om er in 1933 te wonen. De woning werd gebouwd in opdracht van Albertus Sonneveld, één van de drie directeuren van de Van Nelle Fabriek die er met zijn gezin ging wonen. Een bijzonder detail is dat Brinkman en Van der Vlugt niet alleen het huis maar ook het volledige interieur ontwierp. Voor de inrichting werden meubels van de meubelontwerper Gispen en stoffen van de firma Metz &  Co gebruikt. 

Huis Sonneveld,
Jongkindstraat 12
tel.: 0031 (0)10 440 1200