Fout of niet: de jarige verwachtte geen onverwachtte cadeaus. Het spellingprobleem gaat natuurlijk om de woorden: verwachtte en onverwachtte. De tweede vorm is fout geschreven, het moet onverwachte cadeaus zijn.

Waarom maken veel mensen een dergelijke fout? Waarschijnlijk omdat ze ooit op school hebben geleerd  dat ze hier met een werkwoordsvorm te maken hebben. Dat is onzin. ‘Onverwachte’ is gewoon een bijvoeglijk naamwoord al lijkt het woord op de werkwoordsvorm die eerder in de voorbeeldzin staat. Niemand schrijft ‘zwarte cadeaus’ fout, u vast ook niet. Je hoort een -e aan het eind en die schrijft u dus ook. Bij onverwachte cadeaus moet u precies hetzelfde doen.

Soms moet je wel iets ‘repareren’ aan een bijvoeglijk naamwoord. De straat is breed -> de brede straat. Ook niet moeilijk. Dus waarom zou je dan wel de verbreedde straat schrijven? Een fout die makkelijk te vermijden is, als je begrijpt dat het hier om een bijvoeglijk naamwoord gaat. Het woord verbrede zegt iets over het zelfstandig naamwoord straat. Dus is het een bijvoeglijk naamwoord en die vorm is doorgaans niet moeilijk om te spellen.