Waar komt het eigenlijk vandaan, vroeg ik me af toen ik twee dagen geleden gillende kinderen op straat hoorde. In mijn jeugd bestond dat feest nog niet. Blijkbaar is de naam afgeleid van Hallow Even (Hallow-e’en), oftewel All Hallows Eve: de avond voor het Katholieke ‘Allerheiligen’. Op die dag worden de heiligen herdacht, de volgende dag, op 2 november (Allerzielen) herdenken gelovigen de doden. In Amerika vieren ze op 31 oktober Halloween.

Een uitgeholde pompoen

In de Verenigde Staten maakte het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, aldus een bericht op Wikipedia, toen grote groepen Ierse en Schotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS dook in deze tijd de bekende jack-o-‘-lantern op, een uitgeholde pompoen die op een gezicht lijkt. Wereldwijd is dit wellicht het bekendste symbool van Halloween geworden.

Gedurende een groot deel van de 20e eeuw was Halloween in de VS vooral een kinderfeest. Tijdens dit kinderfeest gaan de kinderen ’s avonds (veelal onder begeleiding van een oudere) verkleed langs de deuren en vragen om een traktatie (trick or treat). De bedoeling is om diegene die opendoet een beetje bang te maken.